Hoe je een pizzadeeg maakt dat je dezelfde dag nog kunt gebruiken.

Okee. Mooi allemaal, die lange rijstijden. Iedereen begrijpt dat als je deeg lang laat rijzen, dat het resultaat dan beter wordt. Maar het zonnetje schijnt vandaag en je hebt zin om vandaag het oventje aan te zwengelen en een lekkere pizza te bakken. En je hebt geen deeg voorbereid. Waarom heb je niet 2-3 dagen van tevoren deeg voorbereid? Omdat je nu eenmaal niet 2-3 dagen vooruit denkt als het gaat om eten. Jij eet namelijk elke dag waar je diezelfde dag zin in hebt. 

Herkenbaar? Dan is dit blog voor jou!

Om te beginnen is het gewoon zaak dat je in je vriezer een standaard voorraad hebt van de door ons vers gemaakte deegbollen, die afzonderlijk verpakt worden in emmertjes die je gerust 3 maanden in de vriezer kunt zetten. Dit deeg heeft er sowieso al 36 uur rijstijd op zitten, voordat jij het in jouw oven schuift en is beter dan ieder deeg dat op dezelfde dag is gemaakt als de dag dat je gaat pizzabakken. Maar voor het geval je niet beschikt over een vriezer of simpelweg vergeten bent om deegbollen te bestellen, is hier een mooi en simpel * recept/ instructievideo voor snel pizzadeeg.

1 kilo bloem 00 bloem ( Caputo pizzeria )
650 ml water
5 gram droge gist
20 gram zout

Stap 1

Altijd beginnen met water. Nooit beginnen met bloem.

Bewaar 100 ml water voor later en doe de overige hoeveelheid water (550 ml) in een grote bak, emmer, schaal (groot genoeg voor de gehele hoeveelheid deeg) en roer daar het gist doorheen todat het opgelost is en het water troebel is geworden. 

Stap 2

Doe de helft van het bloem erbij en meng dit goed door elkaar. Knijp de klontjes fijn met je vingers en zorg ervoor dat het een mooi gladde pap wordt. 

Stap 3

Voeg de tweede helft van het bloem toe aan het papje dat je hebt gemaakt alsmede het zout. Meng dit alles goed door elkaar waarbij je de rest van het bewaarde water (die 100 ml) toevoegt, omdat je zult merken dat er altijd nog wat bloem in de schaal blijft liggen dat niet wordt opgepakt door de deegklomp. Je voegt deze 100 ml water tevens toe, omdat hierdoor het zout beter opneemt en het een lekkere kleverige massa wordt. Probeer eventuele klontjes kapot te knijpen. Wanneer alle bloem lekker vastplakt aan het deeg en er weinig achterblijft in de schaal, doe je de hele klomp deeg in een tupperware achtige bak, deksel erop en deze bulk zet je 1 uur weg om te laten rijzen (op kamertemperatuur, rond de 20 graden)

Stap 4

Na de rijstijd van 1 uur, haal je de bulk deeg uit de luchdichte bak en gaat het deeg kneden. 

Kneed de deegbol gedurende 10 minuten of langer indien nodig. Hoe langer je kneedt, des te beter wordt je deeg. Varieer door te stretchen, rollen, kneden.

Stap 5

Bol het deeg op tot een strakke, ronde deegbol die mooi glad is.

Stap 6

Dek de deegbol gedurende 30 minuten af door de schaal waar je het water en bloem in hebt gemixt, eroverheen te zetten, zodat de deegbol onder een luchtdichte koepel ligt te rusten. Je kunt er ook een natte theedoek overheen leggen, maar het nadeel daarbij is dat er soms pluisjes en stofjes aan de deegbol vast blijven kleven.

Stap 7

Haal de deegbol onder de emmer/ schaal/ doek vandaan en maak er een lange rol van, die je in de lengte over het werkblad legt. Ongeveer armdikte. Pak de weegschaal en de deegcutter en snijd porties deeg af van 240/ 250 gram, die je een voor een opbolt. Voor een simpele en effectieve opboltechniek, zie hier de instructie: link video

Stap 8

Pak een deegkrat en besprenkel de bodem van het krat met een heel klein beetje semola. Plaats de deegbollen op symmetrische afstand van elkaar in het krat, 6 tot maximaal 8 bollen per krat. Sluit het krat af met een deksel of stapel het volgende krat erbovenop, zodat er verder geen lucht meer bij de deegbollen kan komen. Zet de deegkratten in een warme ruimte, bij voorkeur rond de 21 graden en laat vervolgens 7-8 uren rijzen. Afhankelijk van de temperatuur en omstandigheden kun je met het blote oog wel zien hoe snel het gaat en of je de deegbollen moet verhuizen naar een koeler plekje, of juist een warmer plekje. Hoe hoger de temperatuur des te sneller rijst het deeg. Simpel gezegd: je ziet zelf wel hoe hard het gaat.

Stap 9

Je deeg is nu klaar om te gebruiken. Stook je oven op naar een temperaruur van 450 graden en zorg dat de biscotto pizzasteen een temperatuur heeft van 325-350 graden en geniet van een heerlijke Napolitaanse fast-dough pizza!